【旧居 . 新颜】生活的烟火,在这所属于导演与手作人的暖居里,生生不息。When your heart is in your home, there’s where you want to be… thanks to Kava Decor!

[编辑 Editor 吕大人   英译 Translator 刘大人]

在一些老城区里,一所房子若显得独树一帜,任谁也会不禁多瞧几眼。矗立了许久的老房子多像人的躯体般,上了年纪,结构自会老化,即使无甚病痛,难免缺乏朝气。屋龄数十年的老宅能否再度重回让人怦然心动的风貌,取决于此,「一般的室内设计无法一眼就展现太多的改变,唯有将格局形塑跨延至契合自身所需,机能细节与舒适度兼具,一所房子的生活态度才得以彰显。」

As the saying goes, “never judge a book by its cover”; in this context, never judge an old rundown house by its current state, as its potential to be revamped may turn out to be more than it’s actually worth! Just because we live in an old terrace house does not mean that we cannot make our home look good, right?

改造前与改造后的老房子,总能轻易吸引众人目光。老城区除了拥有让都市人称羡的地利之外,生活机能亦相对成熟,早已让许多想要延续旧时回忆的年轻潜在买家开始将眼光投注於此。

这所位于新山西北区的老宅,在室内空间设计师施予细腻手法下重生为好宅,不再拘泥於既定的屋内格局,随着主人家的生活方方面面而造,让房子的和谐互动回应对家的最深切期待。

With tons of replacement work on top of years of wear and tear, old, existing homes can be a costly challenge to renovate. While that would have fazed many from embarking on a home revamp, a boutique interior design firm thought otherwise and helped turned this decades-old single-storey terrace house in Skudai into the dreamiest spacious pad that will make us never wanna leave it!

大人十分好奇,在这所属于导演与手作人的暖居里,丝毫没有一股被雕凿堆砌的匠气,反而处处清晰灵巧地将质感与品味穿梭其中,「利用黑铁与遮板让光线依旧能从室外引入,采光与通风性极佳。」对于擅以洞察客户需求与打造精致灵活空间运用的 Kava Decor 而言,好建筑从人开始,屋主对于生活的原始意愿是他们最为关注的环节。

Longing for a beautiful home that is cosy and functional for a young couple from the creative industry and their young children, Kava Decor wanted to build a space that could meet the current and future needs of their active family lifestyle. Keeping practicality in mind with an emphasis on useful features that can adapt and evolve as time goes on, the open layout strikes a smart balance between parenthood and romance. Creative storage solutions and multi-functional furniture also making the most of every square foot to leave more room for fun and interaction.

主人家在迁入这儿前,其实也住在同一个社区,对于屋内格局早已了若指掌。「当我们第一次接触时,屋主将房子内的状态与规划细节做足了功课,携手合作前透过交谈彼此加深了对这所房子所需注入的感性与人性元素的共鸣。」负责案子的 Eunice 如是说道。

Taken a fancy on this intermediate end-lot terrace house from the same neighbourhood, the young couple bought the house and immediately set out to create a mood board leading to the home they always dreamed of. In their very first encounter and unlike many of her other clients, Eunice from Kavar Decor was impressed by how much time and effort they’ve spent to paint a clear visual representation to help everyone get on the same page.

大人最爱的空间对比照。原来将旋转楼梯移除后的客厅,与厨房、饭厅仿佛一气呵成啊!空间视野随之宽敞俐落,无形中成了一家人的欢乐部落。

重牵水电管线是一般翻新旧宅必备的环节,「我们会建议客户,钱必须花在刀口上,把最想要的格局变动、铺设天花板与重牵管线优先考虑在内,让房子先恢复生气,再透过设计让软硬体完整结合。」

With a clear understanding of the task on hand, Eunice bravely took on the challenge to completely redesign and renovate this single-storey terrace house. The hallway was first redesigned to open up the interior by first removing the spiral staircase, as well as altering the ambience indoors by bringing in a flood of natural light. A more open plan living area now saw the living space, kitchen and dining room becoming one, as previous walls were brought down in favour of a more free-flowing interior. The new-found space has since become the heart of the house where the family interact with each other.

主人家将底层位居中间的卧房形塑成通往阁楼的梯级与隐藏式的储物柜,「兼备了美感与收纳实用两大主轴。」Eunice 提及,进行装修工程前不妨来场断舍离,舍弃生活中对物品的执念,一次性地将旧习惯分析梳理后才规划储存空间,毕竟居住得越久,收藏轨迹确会远离刚迁入的素颜面貌。

此外,一般屋主常会担忧牺牲卧房空间将会影响日后房子的价值,若房子并不是人生过境的居所,与其预留空间,不妨为空间添付价值以应付自身需求更为实际。

Being huge fans of floor-to-ceiling storage options, this impressive raised platform and staircase created by Eunice caught our eyes. Having removed the original staircase means the need to “sacrifice” an extra room for the new stairway. Noting that the under-stairs has the potential to be an excellent storage area in the hallway if it could be repurposed with some clever hackery, Eunice cleverly built steps, platforms and levels to make the most of every inch of these under stair space.

In hindsight, as much as we love to remodel our homes, please proceed with caution because we want them, not because we expect to make a killing upon resale. For all we know, our idea of a high-value remodel may be a renovation that the subsequent buyer is anxious to tear out.

热爱手作工艺与盎然绿意的女主人原籍日本,因此房子内隐约透着一股知性优雅的和式复古风格。全室以大自然色调与深浅色系的木器烘托出温馨气息,轻易营造出立体层次,让人时刻沐浴在安闲的自然生活情调中。

White, wood and a Zen-like atmosphere, that’s the vibe one would get when stepping into the revamped living space. Hailing from Japan, the lady homeowner is known to prefer simple, yet functional, meditative spaces, so it’s no surprise that her new home is exactly that. Clean lines and light-hued wood essential for a Muji-inspired look, we also love the cool niches carved into the walls, subtle and stylish.

从失修的状态被重新规划成采光度高、通风佳而又不失隐私的暖居,历时一年光景。「沙发后的6″木墙其实是主卧衣柜的一部分,设计师将墙壁移除后改设为衣柜,不仅延伸了空间,也增加了实用性。」

The complete renovation from conception and design to the actual construction took almost a year, but the results are just gorgeous! The house’s simple and sleek exterior is definitely a refreshing sight, but we’re just as in love with its interior! Little did we know that the 6″-thick wall panel behind the sofa was actually a “walk-in wardrobe”!

设计师将房子的大门改至另一侧,原先的大门前端则取部分车房空间置成一处能引入自然采光与兼具通风性的绿意憩息地。「即使烈日当空,横拉门推开后,室内仍不觉闷热。」只见采光甚佳的房子无需任何修图软件即显通透无比,而最让人钟意的莫过于光亮之余,隐私遮蔽性也极好。

The house now has much better ventilation and more natural light coming in. Moving the main entrance to the side allows for the door to be open any time of the day to draw in the cool breeze while placing a vertical grill shield the house from direct sunlight while allowing the fresh air in to create a natural cross-ventilation system. Smartly placed windows and skylights further enhanced the relaxed, joyful mood indoors while adequately addressing privacy concerns.

主卧里的日式卫浴空间采光亦从同一处而来 (下图右方),折射而入的光线将壁上的纹理勾勒出一抹素雅简约。

To cap it all, the master room was fitted with a Japanese bath without the tub! Notice that in the shower area, one will feel like taking a bath under the sky because of the skylights.

从未想过原来成为绿手指的心情是如此愉悦。陆续添入了许多植栽后,开始幻想若有一处能尽情发挥,生活该有多写意啊!「大人还在幻想,热爱大自然的主人家已经实现梦想了!可见付诸行动有多重要。」心想,这一侧空间应该也是很多人心心念念的区域吧,「有个小小的秘密花园真心疗愈。」

Set with a sense of warmth with bright illumination, ventilation, security and privacy in mind, Eunice also delivered a contemporary Japanese façade using the black and white concept with a hidden garden inside, while retaining its privacy without sacrificing the lovely sunlight and breeze.

除了可作为植栽区,侧花园的后方亦被规划为洗衣房与晒衣处,一旁的壁柜里收纳了鞋子和用具后,「余下的空间以黑铁闸作为安全屏障,让孩子可在这私密与开放的空间中尽情地奔跑、骑单车。」

If we think we’ve seen it all, think again. Being an intermediate end-lot, the narrow setback by the side was turned into a transitional space between the house and the garden, an area fusing qualities of indoors and outdoors which the kids can roam around freely, while the family also gain additional storage space for their gardening tools and extra pairs of shoes with the built-in wall cabinet.

主人家一开始规划室内空间时,即向设计师表达想要打造儿童活动区域的意愿,Eunice 顺应其盼望,「随着孩子将逐年成长而有不同的需求,因此房内的家饰以单品为主。」温馨的居家形态仍旧以暖足的木地板注入生活日常,在阁楼一隅,从天窗引入的光线让一家子能在此点亮天伦,不绝的欢笑声立即活跃了这个秘密基地。

All the rooms upstairs were remodelled to make space for restful nights, productive work and a “playground” for their children activities. Even for a shared bedroom, there’s still so much space for fun, games, and hobbies! With good storage. All the items are kept tidy, organised and easy to find, yet maintaining the siblings’ stuff separated. Awesome, right?

温润的织布与绿植让阁楼正下方的饭厅,有股质朴的味道。大人觉得这所房子最让人动容的地方,即是处处充满着主人家的 DNA,无法复制。房子几乎都是根据他们的日常生活的烟火而展现律动,想要创造的回忆想来亦无需透过外在物质来彰显。

Taking in all the lifestyle requirement of every member of the family and transforming the house into a bright and beautiful modern home, Eunice made sure that it was the perfect dwelling for this young family and their idyllic urban lifestyle.

另一让主人家心心念念的,即是幼时家中的青色复古渐层地砖。Eunice 寻寻觅觅了许久,满是南洋风的地砖最终竟在日本寻获,「如获至宝的主人家终于如愿以偿复刻回忆。」只见米白色的橱柜映衬着它,儿时的家常滋味仿佛不曾离得太远。

No details were overlooked, and no effort was spared as Eunice went beyond the extra mile in search of the vintage chic tiles the lady homeowner has been reminiscing for her kitchen, before finally getting her hands (and feet) to the flooring of her dream, all the way from her home country!

如同其名 Kava,一种可作为红酒软木塞的植物,Kava Decor 的细腻感性,13年的历练不断让作品透过时间的酝酿,愈见香醇,「就好似这所房子,没有刻意的营造,却流露着自然的生活姿态。」

或许是一脉相承吧,身上流着匠艺职人的血液,让姐弟俩毅然决定延续父亲的美学涵养,「名篇上那靛色的品牌色系不正是青出于蓝的寓意吗?」

奥秘全在细微处。「即便是门前的小草品类,如此不经意的细节,Eunice 也事必躬亲。」

将房子交给你,我放心。

Named after Kava, an indigenous plant that has long been used by Pacific Island cultures for its pleasant relaxation effect, Eunice and her team at Kava Decor handles each project as if it was our own, every aspect of the job monitored from start to finish. Even a detail as small as the choice of grass to grow at the outer fencing was not spared, as the siblings from this family-run design and build business look set to take their designer philosophies to greater heights.

Designed with both style and practicality in mind, Kavar Decor has shown us that a home can truly always be made cosy no matter the size, and age!

Kava Decor

📍 28A, Jalan Uda Utama 3/15, Bandar Uda Utama, 81200 Johor Bahru, Johor
📞 +607 239 5887
🌐 http://www.kavadecor.com
📱 Kava Decor

 

杂志大人美食免责声明 DISCLAIMER
大人秉持在地美食分享,定得实地品尝、实地采访拍摄,美食形态各异,点评纯属大人浅见。
All content and ratings are based on MAGistrate’s collective opinions and experiences, which we hope will be informative and interesting for readers and perhaps, lead you to form your own opinions and preferences. While we make every effort to ensure that our information is current and correct, some items and prices may change without our knowledge.
MAGistrate 杂志大人

Creative Director & Chief Chinese Editor

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.